Sidebar

26
Πεμ, Δεκ

«Για την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, η δυναμική ανάπτυξη του μοναδικού φυσικού πλούτου της περιοχής, με ορθολογικά, βιώσιμα και με σεβασμό προς τους φυσικούς πόρους και το περιβάλλον χαρακτηριστικά, αποτελεί μονόδρομο», επεσήμανε η Γενική Γραμματέας Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα στον χαιρετισμό της, κατά την έναρξη των εργασιών της επιστημονικής ημερίδας που οργάνωσε ο «Αρκτούρος» με θέμα: «Αυτοκινητόδρομοι και άγρια ζωή: Πώς συνυπάρχουν;».

23.9PHOTO SYNEDRIO 2 CustomΗ ημερίδα πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη(22/9/11) στην Καστοριάστο πλαίσιο της δράσης του «Αρκτούρου» για τη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων της κατασκευής μεγάλων έργων υποδομής στην άγρια ζωή και τους βιοτόπους της, παρουσία του Δήμαρχου Θεσσαλονίκης και Πρόεδρου του «Αρκτούρου», Γιάννη Μπουτάρη.

Στην ημερίδα κλήθηκε να απευθύνει χαιρετισμό η Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, η οποία χαρακτήρισε σημαντική την συγκεκριμένη επιστημονική διοργάνωση καθώς όπως εξήγησε «οι εργασίες της, θα εμπλουτίσουν τον διάλογο στο συγκεκριμένο ζήτημα και θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για την εποικοδομητική ανάπτυξη συνεργασιών, ανταλλαγής γνώσεων και εμπειριών σχετικά με την περιβαλλοντική προστασία, τον απαιτούμενο και απαραίτητο σχεδιασμό των υποδομών μεταφορών και την αποτελεσματικότερη διαχείριση της ανθρώπινης παρέμβασης στο φυσικό περιβάλλον του τόπου μας».

Αφού αναφέρθηκε στον αναπτυξιακό ρόλο που διαδραματίζει η Εγνατία οδός εν μέσω κρίσης για τις περιοχές από όπου διέρχεται λέγοντας πως «αναδεικνύει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει ο τόπος και μας βοηθάει να τα αξιοποιήσουμε και να τα προβάλουμε σε τέτοιο βαθμό, ώστε να στηρίξουν αναπτυξιακά τους επιχειρηματίες αλλά και τις ίδιες τις τοπικές κοινωνίες».

Η Γενική Γραμματέας δεν παρέλειψε να επισημάνει και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του συγκεκριμένου οδικού άξονα ειδικά στα μεγαλόσωμα θηλαστικά όπως είναι οι καφέ αρκούδες με τα συχνά τροχαία ατυχήματα, που συμβαίνουν σε τμήματα της Εγνατίας και ειδικά στη Δυτική Μακεδονία και την Ήπειρο και τα οποία τις περισσότερες φορές αποβαίνουν  μοιραία για τη ζωή των ζώων.

«Τα συχνά ατυχήματα μας υποχρεώνουν να επανεξετάσουμε τους σχεδιασμούς μας και τις παρεμβάσεις στο συγκεκριμένο κρίσιμο ζήτημα» είπε, η κ. Γεωργακοπούλου-Μπάστα επισημαίνοντας πως «προς αυτή την κατεύθυνση, η διεθνής εμπειρία, καθώς και η συνεισφορά των περιβαλλοντικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή μας, αποτελούν τους πολύτιμους συμμάχους, που θα συμβάλουν καταλυτικά στην εξασφάλιση μιας μακροπρόθεσμης ευημερίας και μιας αρμονικής συνύπαρξής των σύγχρονων τεχνικών επιτευγμάτων με την άγρια ζωή».

Κλείνοντας η Γενική Γραμματέας κατέθεσε την πρότασή της για την επίλυση του προβλήματος υπογραμμίζοντας πως «θα εξαρτηθεί στο άμεσο μέλλον, από την ενεργοποίηση που θα επιδείξουμε και την αποτελεσματικότητα των μέτρων που εσείς θα υποδείξετε και τα οποία όλοι οι αρμόδιοι φορείς θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη».

Τις εργασίες της ημερίδας παρακολούθησαν μεταξύ άλλων, ο Αντιπεριφεριάρχης Καστοριάς Δ. Σαββόπουλος, ο θεματικός Αντιπεριφεριάρχης Π. Χαρούμενος, οι Δήμαρχοι Καστοριάς, Μ. Χατζησυμεωνίδης και Νεστορίου, Χρ. Γκοσλιόπουλος, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ειδικοί επιστήμονες- μέλη του ΙΕΝΕ (Infra Eco Network Europe/ Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο για τις μεγάλες Υποδομές), καθώς και εκπρόσωποι φορέων τοπικής αυτοδιοίκησης, περιβαλλοντικών οργανώσεων, κυνηγετικών συλλόγων και φοιτητές Πολυτεχνικών σχολών του ΑΠΘ.