Sidebar

22
Παρ, Νοε

Συναντήσεις με παραγωγικούς φορείς της Καστοριάς και της Φλώρινας που αποτελούν την «ραχοκοκαλιά» των τοπικών οικονομιών πραγματοποίησε ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας Ηλίας Θεοδωρίδης στη διάρκεια του περασμένου τριημέρου.

Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 26/10/12 επισκέφθηκε την Καστοριά όπου με πρωτοβουλία του συναντήθηκε με τη διοίκηση της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γούνας και είχε την ευκαιρία να ξεναγηθεί από τον πρόεδρο της, Μιλτιάδη Καρακουλάκη σε όλα τα στάδια παραγωγής προκειμένου να σχηματίσει προσωπική άποψη για τα προβλήματα και τις προοπτικές του κλάδου των γουνοποιών.

«Ο τομέας της γούνας αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα σύζευξης της πρωτογενούς παραγωγής με τη μεταποίηση και το διεθνές εμπόριο», υπογράμμισε ο Γενικός Γραμματέας μετά την ξενάγησή του στα στάδια παραγωγής, μεταποίησης και εμπορίας και τόνισε πως, « η υποχώρηση των παραδοσιακών Ευρωπαϊκών κέντρων γούνας δημιουργεί ένα παραγωγικό, μεταποιητικό και εμπορικό κενό στην παγκόσμια αγορά το οποίο μπορεί να καλύψει η ελληνική παραγωγή καθώς υπερτερεί ποιοτικά σε σχέση με τον άλλο παγκόσμιο πόλο παραγωγής που είναι η Κίνα».

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας γούνας ενημέρωσε τον Γενικό Γραμματέα για τα προβλήματα και τις προοπτικές του κλάδου μέσα στο δυσμενές οικονομικό περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί. Εκδηλώνεται έντονο ενδιαφέρον από νέους που θέλουν να ενισχύσουν την παραγωγή και ταυτόχρονα ο τομέας της βιομηχανίας μεταποίησης δραστηριοποιείται με σύγχρονες προδιαγραφές, με τις μικρότερες δυνατές περιβαλλοντικές επιπτώσεις και σε ένα διεθνές οικονομικό περιβάλλον με διαρκώς ανοδική πορεία.

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας επεσήμανε πως η πολιτεία θα πρέπει να ενισχύσει τις προσπάθειες του κλάδου με τρεις συγκεκριμένες παρεμβάσεις και διαβεβαίωσε πως θα εργασθεί στο μέτρο των δυνατοτήτων του προκειμένου να προωθηθούν:

  • Η δημιουργία εργοστασίου αποξήρανσης δερμάτων,
  • Η ενεργοποίηση της υπάρχουσας τεχνολογίας πιστοποίησης όλων των σταδίων της παραγωγής και να αποδοθεί στην Ομοσπονδία και τέλος,
  • Να εξασφαλισθεί σε συνεργασία με το εκπαιδευτικό σύστημα (με τη δημιουργία αντίστοιχων σχολών) η μετάδοση της τεχνογνωσίας του γουνοποιού στις νεότερες γενιές καθώς κινδυνεύει να εξαφανισθεί αλλά και η εξειδίκευση στον σχεδιασμό δερμάτινων ενδυμάτων, τομείς που συμβάλουν ιδιαίτερα στην ανταγωνιστικότητα του κλάδου διεθνώς.

 

                                                 ΣΤΗΝ ΦΛΩΡΙΝΑ

29.10.12 FlorinaΤην Κυριακή 28/10/12, ο Γενικός Γραμματέας εκπροσώπησε την κυβέρνηση στην παρέλαση για την εθνική επέτειο του «ΟΧΙ» που πραγματοποιήθηκε στην Φλώρινα.

Στην συνέχεια, επισκέφθηκε την περιοχή των Πρεσπών και στο Δημαρχείο παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Δημήτρη Ηλιάδη είχε συνάντηση με το Δήμαρχο Βασίλειο Τσέπα και τις Διοικήσεις των Αγροτικών Συνεταιρισμών φασολοπαραγωγών της περιοχής όπου μέσα από μια εποικοδομητική συζήτηση ενημερώθηκε για τα προβλήματα, το σχεδιασμό και την ανάπτυξη της παραγωγής φασολιών.

Κυρίαρχο ζήτημα για τους φασολοπαραγωγούς της περιοχής είναι η αλλαγή του πεπαλαιωμένου αρδευτικού των καλλιεργειών τους με νέο σύγχρονο σύστημα στάγδην άρδευσης, το οποίο θα εξοικονομούσε μέγιστες ποσότητες νερού, θα απέτρεπε την απόπλυση του εδάφους προς τη λίμνη, θα μείωνε το κόστος και θα βελτίωνε την παραγωγή.

Ακολούθως, ο κ. Θεοδωρίδης ξεναγήθηκε στους χώρους του διαλογητηρίου του συνεταιρισμού, όπου διαπίστωσε πως πρόκειται για μια σύγχρονη μονάδα διαλογής, καθαρισμού και τυποποίησης φασολιών με δυνατότητες αύξησης του τυποποιημένου προϊόντος προκειμένου να καλύπτει το σύνολο της παραγωγής. Ταυτόχρονα, η περαιτέρω επέκταση του μηχανολογικού του εξοπλισμού θα οδηγούσε στη δημιουργία νέων κωδικών προϊόντων.

Τέλος οι παραγωγοί έθεσαν στο Γενικό Γραμματέα τα προβλήματα που δημιουργούνται με τις εισαγωγές και την εμπορία οσπρίων από τρίτες χώρες τα οποία στην πορεία ελληνοποιούνται με αποτέλεσμα να δυσφημίζονται τα δικά τους προϊόντα καθώς και το αίτημά τους για άμεση αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ για την καταστροφή που υπέστη η φετινή παραγωγή τους λόγω των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν στη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου.