Με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε συντονιστικό ρόλο, (δέκα) 10 διαφορετικοί φορείς της χώρας ενώνουν τις δυνάμεις τους, συμμετέχοντας στο μεγαλύτερο τόσο σε διάρκεια, όσο και σε προϋπολογισμό πρόγραμμα LIFE που έχει ποτέ εγκριθεί για την Ελλάδα. Κοινός στόχος όλων των εταίρων είναι η χώρα να ανταποκριθεί επιτυχώς στις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις της για την καλύτερη εφαρμογή της νομοθεσίας για τη φύση, υλοποιώντας το Πλαίσιο Δράσεων Προτεραιοτήτων (2014-2020) και συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο, στην ανάδειξη και την αποτελεσματικότερη προστασία των περιοχών του δικτύου Natura 2000 στη χώρα μας.
Το LIFE-IP 4 NATURA «Ολοκληρωμένες δράσεις για τη διατήρηση και διαχείριση των περιοχών του δικτύου Natura 2000, των ειδών, των οικοτόπων και των οικοσυστημάτων στην Ελλάδα», όπως ονομάζεται, θα αποτελέσει -από σήμερα και για τα επόμενα (οχτώ) 8 χρόνια (έως το 2025), την αιχμή του δόρατος στην προσπάθεια αυτή. Το έργο, με συνολικό προϋπολογισμό 17 εκατ. € συγχρηματοδοτείται στο μεγαλύτερο μέρος του από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Πράσινο Ταμείο, ενώ σε αυτό πέραν του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, συμμετέχουν το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το WWF Ελλάς, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, η Περιφέρεια Κρήτης, η Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας & Θράκης, η Περιφέρεια Αττικής, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου - Δ. Μακεδονίας και το Πράσινο Ταμείο.
Με αφορμή τον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας Νatura 2000 (21 Μαΐου) και την πρώτη επέτειο από τη δέσμευση της Ε.Ε. και των κρατών-μελών για καλύτερη εφαρμογή των οδηγιών για τη φύση[1], οι εταίροι του προγράμματος πραγματοποίησαν σήμερα κοινή Συνέντευξη Τύπου, παρουσιάζοντας τους βασικούς στόχους του έργου, τις δράσεις που περιλαμβάνει και τα κενά που θα καλύψει αναφορικά με την ανάγκη προστασίας των περιοχών του δικτύου Natura 2000 και την ενημέρωση του κοινού γύρω από την αξία τους. Πρόκειται για το πιο φιλόδοξο, πολύπλευρο και μακρόπνοο έργο προστασίας της φύσης που υλοποιείται στη χώρα μας.
Κύριοι στόχοι του έργου είναι η εκπόνηση, θεσμοθέτηση και η υλοποίηση για πρώτη φορά συντονισμένα από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχεδίων δράσης ειδών και οικοτόπων κοινοτικού ενδιαφέροντος σε εθνικό επίπεδο και η πιλοτική εφαρμογή σχεδίων διαχείρισης των περιοχών Natura στις Περιφέρειες Αττικής, Κρήτης, Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και στα χωρικά όρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας.
Μεταξύ άλλων, στο πλαίσιο του έργου θα πραγματοποιηθεί, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, χαρτογράφηση των οικοσυστημάτων και των υπηρεσιών τους σε όλες τις περιοχές του δικτύου Natura 2000, θα δημιουργηθούν καινοτόμα γεωχωρικά εργαλεία διαχείρισης των περιοχών του δικτύου, θα υλοποιηθεί πρόγραμμα κατάρτισης του ανθρώπινου δυναμικού που είναι αρμόδιο για ή εμπλέκεται με τη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών, ενώ παράλληλα, θα σχεδιαστεί και θα πραγματοποιηθεί ολοκληρωμένη πανελλήνια εκστρατεία ενημέρωσης για το δίκτυο Natura 2000.
Τέλος, μέσω του έργου θα κινητοποιηθούν επιπλέον πόροι για το δίκτυο Natura 2000 από άλλες ευρωπαϊκές και εθνικές χρηματοδοτικές πηγές, ενώ θα επικαιροποιηθεί το Πλαίσιο Δράσεων Προτεραιότητας για την περίοδο 2021-2027, ώστε να αξιοποιηθούν καλύτερα οι ευρωπαϊκοί πόροι της επόμενης χρηματοδοτικής περιόδου για το δίκτυο Natura 2000.
Αντιλαμβανόμενοι την αναγκαιότητα του έργου, καθώς έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για την προστασία της ελληνικής φύσης, στη Συνέντευξη Τύπου έδωσαν το παρών εκπρόσωποι από όλους τους φορείς που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, εκφράζοντας δημόσια την επιθυμία τους οι δράσεις που θα υλοποιηθούν τα επόμενα (οχτώ) 8 χρόνια να δημιουργήσουν διευρυμένο θετικό αντίκτυπο, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα και την ανάδειξη του μοναδικού ρόλου που οι περιοχές του δικτύου Natura 2000 μπορούν να διαδραματίσουν στην αντίληψη του κοινού για την ελληνική φύση και κατ’ επέκταση στην ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών, αλλά και της χώρας γενικότερα.
Στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 24/5/2018 στην Αθήνα, οι εταίροι του προγράμματος LIFE-IP 4 NATURA προχώρησαν σε δηλώσεις προς τα ΜΜΕ, αναφορικά με τη μοναδικότητα και τη σπουδαιότητα του εγχειρήματος για το φυσικό περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα στην Ελλάδα.
Στη δήλωσή του ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας κ. Βασίλειος Μιχελάκης επεσήμανε τα εξής: «H Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας με τη δομή της ενσωματώνει την ολοκληρωμένη περιβαλλοντική διαχείριση. Με την εμπειρία που διαθέτει στο σχεδιασμό και εφαρμογή Στρατηγικών Περιβαλλοντικών Σχεδίων στοχεύει στην ανάδειξη της ομαλής συνέργειας Τριών Οδηγιών (Βιοποικιλότητα, Νερά, Πλημμύρες) κατά την πιλοτική εφαρμογή τους στο σύμπλεγμα λιμνών Ζάζαρη-Χειμαδίτιδα-Πετρών-Βεγορίτιδα».