Sidebar

21
Πεμ, Νοε

Μετά την ανησυχία που δημιουργήθηκε το τελευταίο χρονικό διάστημα στους κατοίκους της περιοχής Κοζάνης αναφορικά με την εμφάνιση λύκων στον άξονα Κοζάνη-Λευκόβρυση, τις σχετικές αναφορές πολιτών προς το Δήμο Κοζάνης και την προβολή του θέματος από τα ΜΜΕ, συγκλήθηκε σύσκεψη στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, με αντικείμενο την εξέταση και αξιολόγηση των περιστατικών εμφάνισης λύκων στην περιοχή και τη λήψη ενδεχόμενων μέτρων διαχείρισής τους.

Στη σύσκεψη η οποία διοργανώθηκε από τη Διεύθυνση Δασών Κοζάνης και πραγματοποιήθηκε χθες στα γραφεία της δασικής υπηρεσίας, κλήθηκαν να συμμετάσχουν και να καταθέσουν τις προτάσεις τους για το θέμα, φορείς που εμπλέκονται άμεσα σε περιστατικά προσέγγισης άγριων ζώων σε κατοικημένες περιοχές.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης επιβεβαιώθηκε ότι πρόκειται για μια οικογένεια λύκων θηλυκό & αρσενικό με 4-5 λυκάκια, η οποία έχει φωλιάσει σε ρέμα της περιοχής με πυκνή δασική βλάστηση, μεταξύ Κοζάνης- Λευκόβρυσης.

Υπογραμμίστηκε ότι ως φαινόμενο δεν είναι ασύνηθες να εμφανίζονται άγρια ζώα κοντά σε κατοικημένες περιοχές καθώς η επιδίωξη τροφής σε ανθρώπινα περιβάλλοντα είτε με τη συλλογή τροφής από απορρίμματα, είτε οικόσιτων ή αδέσποτων ζώων, ευνοούν την εμφάνιση και παραμονή τους σε μια περιοχή.

Προκειμένου να δημιουργηθεί ένα αφιλόξενο περιβάλλον και να περιοριστεί-εξαλειφθεί η δυνατότητα περαιτέρω φωλεοποίησης της οικογένειας των λύκων στην περιοχή, προτάθηκε ο άμεσος καθαρισμός της περιοχής από την πυκνή βλάστηση και από πιθανές εστίες συγκέντρωσης απορριμμάτων-υπολειμμάτων τροφών.

Για την παρακολούθηση της οικογένειας των λύκων και των κινήσεων της, αποφασίστηκε να τοποθετηθούν κάμερες στο σημείο από την Περιβαλλοντική Οργάνωση «Αρκτούρος», παρέχοντας επιπλέον πληροφορίες για τη συμπεριφορά των άγριων ζώων σε πραγματικό χρόνο.

Σε περίπτωση που τα μέτρα εκδίωξης των ζώων δεν αποδειχθούν αποτελεσματικά, θα γίνει χρήση ειδικών αποτρεπτικών μέσων προκαλώντας κατ΄αυτό τον τρόπο έντονο αρνητικό ερέθισμα, οδηγώντας τα σε αναζήτηση τρόπου διαφυγής από την συγκεκριμένη περιοχή.

Ιδιαίτερη βαρύτητα από όλους τους συμμετέχοντες δόθηκε στην ανάγκη σωστής ενημέρωσης των πολιτών από το Δήμο Κοζάνης, προς την κατεύθυνση προσεκτικής συλλογής και αποκομιδής των αστικών απορριμμάτων, την απομάκρυνση τυχόν ανθρωπογενών τροφικών πηγών για τους λύκους όπως νεκρά ζώα, εγκαταστάσεις με ζωικά υπολείμματα καθώς στον περιορισμό των κατοικίδιων σε ασφαλείς χώρους εντός αποτελεσματικής περίφραξης κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Επίσης τονίστηκε ότι όποιος πολίτης εντοπίσει πτώμα (πρόσφατο) σκύλου, γάτας ή λύκου, να μην επιχειρήσει να το αγγίξει με γυμνά χέρια, λόγω αυξημένης πιθανότητας μεταφοράς λύσσας, αλλά να ειδοποιήσει άμεσα το Κτηνιατρικό Εργαστήρι Κοζάνης.

Για την καλύτερη επιτήρηση της περιοχής θα ενταθούν οι περιπολίες των κλιμακίων της Διεύθυνσης Δασών και του Δασαρχείου Κοζάνης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, στον άξονα Κοζάνης-Αιανής.

Τέλος στη σύσκεψη στην οποία παρευρέθηκαν εκπρόσωποι από τη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, το Δήμο Κοζάνης, την Περιβαλλοντική Οργάνωση «Αρκτούρος», την Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας-Θράκης και την Αστυνομική Διεύθυνση Κοζάνης, εκφράστηκε η πεποίθηση ότι η από κοινού συνεργασία των πολιτών με τους αρμόδιους φορείς, η προσεκτική στάση και συμπεριφορά των κατοίκων απέναντι στο φαινόμενο χωρίς πανικό, μπορούν να εγγυηθούν τη σωστή αντιμετώπιση διαχείρισης της προσέγγισης των λύκων στην περιοχή.